30 June 2012

Ujian

Assalammulaikum!!

I bet you think it is like test that we had in a school or university. Hello!, it's not that. What I'm trying to say here ----> UJIAN ALLAH yang selalu hadapi setiap hari oleh manusia. Sama ada gembira atau sedih. Semua itu considered as UJIAN ALLAH. Mesti ada di antara kita, bila dapat musibah, mesti korang cakap macam ni "Arghh!, kenapa benda ni terjadi kat aku, kenapa orang lain tak kena" and if the happiness moment was happened to us, definitely you would said like this way "Thank god so much " or "Akhirnya, aku dapat" or someone who's still ingat Allah would said "Alhamdulillah" and we will grined all the time and setiap hari seperti hari bahagia kita. But sometimes the happiness could blind us and forgot to worship to Allah. It's true as I had experienced it.

Aku pernah lalai dengan kejayaan yang aku dapat, aku betul-betul rasa extremely happy sehinggalah aku berasa riak dan bangga diri. Perasan itu hanya Allah saja yang tahu. It's not good sebab aku seperti rasa menyombong kepada Allah dan I forgot the present was from Allah. Astaghfirullahhal’azim – I ask Allah forgiveness. After that, aku betul-betul bertaubat dan I set my mind if I get the happiness, I must not forget Allah and consider it as UJIAN ALLAH. If I'm facing bad situation, I must thinking positively and don't blame anyone or anyelse because what's happened adalah kehendak Allah.

I already faced all kind of tests that given by Allah which link to family, study, friends and life. These such kind of test tought me a lots of lesson such as be a grateful person even receiving bad fortune and also be positively person. What I means is apa yang berlaku kita mesti fikir positive. Why I always mention 'must thinking positively, positive, positive, bla bla bla?. Because, in the book which I just read had mention that :

"The people who thinking positively always can solve the problem and easy achieved in their life" 

(these words are not origin from book, I just paraphrase it based on my understanding)

*Tajuk buku  - Chicken Soup for the Soul (Think Positive)
*Penulis - Sangat banyak sebab buku tu is the compilation of the true story

So, pada sesiapa yang still tak suka bila dapat menghadapi musibah or perkara yang buruk, I tell you stop cursing or being tempered because whatever happened has a lot of reasons and Allah is only one knows it. It's better for us to say, "Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un - Dari Allah kita datang, dan kepadaNya jualah kita kembali". Kita selalu dengar ayat bila ada orang meninggal dunia tapi sebenarnya kita boleh sebut bila kita ditimpa musibah. Dalam surah Al-Baqarah, ayat 155 - 156:

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.~Al-Baqarah [2:155-156]

The reason why Allah give His test to the human as He wants all human in the world always remember and worshipping Him. Look!!, Allah betul-betul sayang pada kita semua, sudah termaktub dalam 99 nama & sifat Allah, ALLAH MAHA PENYAYANG. And Allah is not cruel. Allah akan bagi ujian to us depend on our capability. Allah tak akan bagi ujian kepada kita beyond our capability. Dalam Al-Quran pun ada sebut dalam surah Al-Baqarah, ayat 286:

Allah tidak akan membebankan seseorang melainkan sesuai dengan kemampuan (manusia tersebut)...~Al-Baqarah [2:286]

Kesimpulan entry ini, apa nikmat yang Allah bagi kat kita, we should accept it with all our heart either it's a bad or good fortunes. JUST ACCEPT IT. Because Allah Maha Mengetahui dan Bijaksana. Just keep our faith to Him and don't forget keep praying to Him, just only Him can help us if we're in problems. Teruskan kehidupan ini dan jangan lupa Akhirat pulak. Hukhukhuk

Curik dari Mr. Google
Till then

P/S : Entry ini adalah coretan pengalaman yang aku hadapi sepanjang aku belajar di UiTM. Ayat-ayat Al-Quran yang aku mention di atas ini, aku jumpa dalam buku motivasi. Ia betul-betul menyedarkan aku bahawa kenikmatan yang Allah beri boleh ditarik balik sebab ia milik Allah.Tetapi sebagai orang Islam kenalah tahu isi-isi kandungan Al-Quran kerana ia merupakan panduan umat Islam dan juga dapat memberi iktibar untuk kita. Peace yo!

*Tajuk buku - Subhanaallah 'Ada Nikmat Disebalik Musibah"
*Penulis - Azar Ahmad

'Pengalaman menjadikan kita lebih matang dan menyedarkan kita bahawa dunia ini hanya sementara'

Oppss, entry ini macam emosi sangat kan. I just wanna share. Sharing is caring. Wahahaha



27 June 2012

Just read

Assalammulaikum to all my readers (na!!, berangan sakan blog ada orang baca)

Wahai blog, dah lama tak jenguk kamu. Sorry!

Ya!, I realized it's has been very a long time I didn't update anything in my lovely blog. I think about more than 1 year, I guess. Well, I have been busy struggling in a way to finish my diploma and since I had finishing my diploma around two months ago, so MAYBE I have leisure time to update my blog after this. I ulang what I'm said, MAYBE, no promises ok.

As you can see, I had deleted some my previous posts as I think I wanna create something new, special and extremely difference to my blog. (ceh, berangan kali kedua)

Ok I'm going straight to the point!

The point is I want to change the way I'm writting in this blog. Before this, I'm just updated my blog by telling what I'm doing today and my feelings without inserting something beneficial or good exemplary to the readers. So, I want to write something that give good influence to the readers. I hope this changes also give me some benefits too. InsyaAllah!

Jeng Jeng Jeng!!!

Apakah akan yang akan jadi lepas ni?

Sit properly then wait after that read my blog. Selalunya tulis macam ni, Just wait and see. Itu nama nya kelainan. See, I've already achieved one of my goal (new, special and extremely difference). Hahaha!!!. Opsss, anak dara kena sopan sikit ketawa. Ketawa perlahan sikit.
 
P/S : Bagus ape berangan because we are thinking our dreams and goals. The important thing's jangan fikir negatif, we must thinking positively. And JANGAN LUPA CATAT IMPIAN KITA KAT KERTAS ATAU KAT MANA MANA. Orang yang selalu fikir positif mesti selalu berjaya. InsyaAllah


Till then